Akoestisch paneel ter bescherming van het geluid

Het geluid beschermen in een ruimte, dat kan door middel van een akoestisch paneel. Het klinkt misschien raar, ‘geluid beschermen’, maar op veel locaties is het belangrijk dat het geluid van de beste kwaliteit is. Denk bijvoorbeeld aan een vergaderzaal, een gespreksruimte of een muziekstudio. Maar hoe werkt een akoestisch paneel dan precies?

Wat is een akoestisch paneel?

Een akoestisch paneel is een paneel van speciaal geproduceerd schuim. Dit schuim is zo geproduceerd dat het precies de juiste cel-dichtheid heeft. Bij te weinig open cellen wordt het geluid in de ruimte gereflecteerd, maar bij te veel open cellen wordt het geluid juist geabsorbeerd. De perfecte samenstelling is toegepast bij het produceren van het paneel. Doordat het paneel een speciaal soort schuim bevat, is een akoestisch paneel uitsluitend leverbaar in de kleur donkergrijs/antraciet. Goed om te weten is dat akoestische panelen en tegels altijd brandvertragend zijn behandeld, waardoor ze veilig genoeg zijn om te monteren en plaatsen in de desbetreffende ruimte.

Voordelen 

Het plaatsen van een akoestisch paneel kent dus verschillende voordelen. Zo is het eerste voordeel van een paneel het verbeteren van de akoestiek in een ruimte. De panelen zorgen ervoor dat je geen last meer ervaart van een ongewenste galm of steeds terugkerende echo. Dit levert veel voordelen op in een vergaderruimte waar vaak en door veel mensen wordt gesproken, maar ook in een studio waar geluidsopnames worden gemaakt. Het tweede voordeel is dat geluid zuiverder wordt door het plaatsen van geluidsisolatie zoals akoestische panelen. De speakers maken minder trillingen, waardoor het geluid helder en zuiver klinkt. In ruimtes waar veel muziek wordt gemaakt of waar veel video’s worden bekeken, levert dit dus veel voordelen op. Het derde en laatste voordeel van een paneel is dat het ervoor zorgt dat geluid minder de ruimte verlaat. Dit zorgt ervoor dat buren of andere omstanders geen geluidsoverlast ervaren. Er zijn dus genoeg redenen te noemen om akoestische panelen te plaatsen in een ruimte. 

Soorten panelen

Wanneer je kiest voor het plaatsen van een akoestisch paneel, kun je kiezen uit vier verschillende varianten. Zo is er als eerste model ‘slope’. Dit model loopt af in dikte van 8,5 cm naar 1,5 cm. Daarnaast is er het ‘mushroom’ model. Zoals de naam al zegt, ziet dit paneel er vanaf de zijkant gezien uit als een paddenstoel. Dit paneel kan geen geluidsgolven weerkaatsen. Ten derde is er het halfronde ‘convex’ model en tot slot is er model ‘broadband’. Deze variant heeft 7 scherpe punten een een grote massa aan schuim, waardoor het frequenties in brede band dempt. Alle panelen hebben een afmeting van 30 x 90 cm. Welke variant je kiest, is geheel afhankelijk van de ruimte en van jouw voorkeuren. Alle vier de modellen zijn ook in een kleinere tegelvorm beschikbaar, met afmeting 30 x 30 cm. De keuze tussen panelen of tegels is geheel afhankelijk van wat je het mooiste vindt en welk formaat het beste past in de desbetreffende ruimte. De panelen en tegels kunnen zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd worden door middel van kit.