De wereld van auto tuners

Je hebt ze vast wel eens zien rijden, auto’s met extra grote spoilers, dubbele uitlaat, glimmende velgen en getinte ruiten. Het tunen van auto’s is al jarenlang een fanatieke hobby van autobezitters, en de mogelijkheden zijn oneindig. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van auto tuners.

Waar begin je mee

Er zijn natuurlijk ontzettend veel onderdelen van de auto die je kan tunen. Waar je als eerste mee begint is heel persoonlijk, maar ik begon als eerste met mijn autoruiten. Autoruiten blinderen is een goed begin voor je nieuwe hobby. Het is redelijk goedkoop en als het niet bevalt kan je het eenvoudig herstellen. Let er wel goed op dat je de autoruiten niet te donker maakt, er moet een minimale hoeveelheid licht doorheen kunnen gaan, anders is het illegaal in Nederland.

Nieuwe uitlaat

Een ander mogelijk onderdeel is een nieuwe uitlaat. Je hebt vast wel eens een auto horen rijden die over de weg knettert. Deze hebben een speciale uitlaat die meer geluid maakt dan normaal. Veel autoliefhebbers houden van een auto met een eigen geluid, daarom vervangen ze de uitlaat met eentje die meer of een ander geluid maakt.
Een andere reden om de uitlaat te vervangen is het uiterlijk. Een dubbele uitlaat ziet er een stuk stoerder uit, en een dubbele uitlaat aan zowel de linker als rechterkant maakt de achterkant van een getunede auto af.

Ander kleurtje

Een verandering die direct opvalt is een nieuw kleurtje voor je auto. De kosten liggen hier al wel een stuk hoger dan de hiervoor genoemde ‘upgrades’. Er zijn twee opties: een nieuwe laag lak of een wrap. Het wrappen van een auto, ook wel carwrapping genoemd, is goedkoper dan lakken en beschermd de auto erg goed. Als je je gelakte auto wilt beschermen dan is er de keuze voor een speciale coating of een paint protection film. Een paint protection film gaat over de lak heen en beschermt ongeveer op dezelfde manier als een wrap. Dit soort folies herstellen zelf van kleine krasjes, waardoor je auto er altijd als nieuw uitziet.

Bodywork

Wat vaak het meeste opvalt aan getunede auto’s is de bodywork. Hele stukken bodywork worden vervangen door stukken die niet anders gevormd zijn. Bumpers, motorkappen, zijpanelen en spoilers worden allemaal vervangen door stoerdere alternatieven. Ook deze upgrades zijn behoorlijk aan de prijs, weet dus waar je aan begint.

Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om je auto te tunen, zoals andere velgen, grotere wielen, andere bekleding, glazen dak en ga zo maar door. Uiteindelijk ligt het limiet bij jouw creativiteit en portemonnee. Wat je ook doet, zorg wel dat je auto veilig en legaal blijft, zodat je zonder stress de weg op kan.