Geschiedenis van de piano

piano bij emile van leenen

Italiaan Bartolomeo Cristofori is de grondlegger van de piano. Rond 1710 is de piano geïntroduceerd op de markt, waarvan de precieze datum onbekend is. Het instrument werd in eerste instantie ‘Gravicembalo col piano e forte’ genoemd. Dit betekent een klavecimbel met zachte tonen (piano) en harde tonen (forte). Een klavecimbel is een snaarinstrument die met toetsen bespeeld wordt en lijkt qua uiterlijk op de huidige vleugelpiano. 

Later is deze afgekort naar ‘Pianoforte’, waarbij ook het mechaniek van de piano verder werd ontwikkeld. Na het overlijden van Cristofori nam Duitse pianobouwer Gottfried Silbermann de piano over, om zo de techniek van de piano nog verder te ontwikkelen. 

Verandering klank

Een grote omslag in ontwikkeling van de piano was de klank. Het mechaniek van de piano veranderde van een getokkelde snaar manier naar een toetssysteem. Wanneer er op een toets werd gedrukt, sloeg het desbetreffende hamertje tegen een snaar. Dit zorgde er voor dat er sneller achter elkaar op dezelfde toets gedrukt kon worden (repetitietechniek). Ook de snaren van de piano werden langer gemaakt (kruissnarig systeem), waardoor de bass meer tot uiting kwam. 

Soorten piano’s

Door de jaren heen zijn er vele veranderingen doorgevoerd aan de piano, waarbij ook de naam. De naam ‘Pianoforte’ is uiteindelijk afgekort naar ‘Piano’. De ontwikkelingen die de piano heeft doorgemaakt, heeft ervoor gezorgd dat er diverse piano’s bestaan. Voorbeelden van piano’s door de jaren heen zijn: pianola’s, pyramide piano’s, giraffe piano’s, buffetpiano’s, vleugelpiano’s en nog vele meer. Vandaag de dag is de buffetpiano de meest bespeelde soort piano. 

Op zoek naar een pianowinkel met een prachtig aanbod aan piano’s en vleugels? Ga naar Emile van Leenen piano’s!