Insolventierecht Advocaat nodig voor Doorstart na Faillissement?

Doorstart van het bedrijf

Wanneer een bedrijf failliet is verklaard, betekent dat niet dat het bedrijf ophoudt te bestaan. De curator behoudt namelijk de optie om het bedrijf, geheel of deels, door te laten gaan. Dit zal hij beslissen wanneer hij denkt dat (een deel van) het bedrijf nog winstgevend is.

In de praktijk komt het soms voor dat een bedrijf in afgeslankte vorm verder gaat. De verliesgevende onderdelen van het bedrijf worden afgestoten, waarna alleen de winstgevende onderdelen overblijven. Dit is echter alleen mogelijk als het bedrijf een rechtspersoon is, zoals een B.V. of N.V.

Wat een insolventierecht advocaat voor u kan betekenen

Het is niet zo gemakkelijk om een doorstart te verwerkelijken. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met rechtsvorm, financiering, personeel, schuldeisers en bestuurders van het bedrijf. Het is daarom verstandig een insolventierecht advocaat in de arm te nemen. Een insolventierecht advocaat is een advocaat die gespecialiseerd is in alles wat met faillissementen te maken heeft; zo ook een doorstart na faillissement.

Factoren die een rol spelen bij een doorstart

De meest prominente factoren die een rol spelen bij een doorstart na faillissement zijn de volgende:

–        Rechtsvorm;

–        Financiering;

–        Personeel.

Rechtsvorm

De doorstart is alleen mogelijk indien het bedrijf rechtspersoonlijkheid heeft. Hierdoor is het mogelijk dat het bedrijf failliet wordt verklaard, en niet de eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Een insolventierecht advocaat weet hier alles van.

Financiering

Er moet geld zijn, wil het bedrijf een doorstart kunnen maken. Het komt echter vaak voor dat de bank of een investeerder een schuldeiser is. Wanneer dit het geval is, moet er op een andere manier aan financiering gekomen worden.

Personeel

Bij een doorstart zal de curator proberen om zoveel mogelijk werknemers hun baan te laten behouden. Na een doorstart is de nieuwe eigenaar wettelijk niet verplicht deze werknemers opnieuw aan te nemen. Dat is weer anders, indien de doorstart zonder faillissement plaatsvindt, bijvoorbeeld bij een reorganisatie. Dan hebben de werknemers wettelijke ontslagbescherming en kunnen zij niet zomaar ontslagen worden. Een advocaat voor insolventierecht heeft ook hier kennis van.

Conclusie

Al met al is een doorstart na faillissement een lastig karweitje waarbij veel factoren een rol spelen. Een goede advocaat vinden is de eerste stap van vele. Vind vandaag nog een insolventierecht advocaat voor uw bedrijf op lawspot.nl!