Zo leer je goed bakken

Bakken koekjes

Is bakken al jouw hobby of passie? Of wil je net beginnen met echt goed bakken? Of je nou ervaren of onervaren bent aan deze tips heeft iedereen iets. Als je wil leren hoe je net zo kan bakken als de deelnemers van Heel Holland Bakt lees dan verder.

Wetenschap

Bakken is wetenschap. Daarmee bedoelen we dat als de variabelen gelijk zijn dat de uitkomst ook altijd hetzelfde is. Het is dus belangrijk om consistent te zijn met bakken. Consistentie bereik je met bijvoorbeeld een goede weegschaal. Als je heel precies wil zijn met zout en baking soda mag een laboratorium weegschaal niet ontbreken. Deze weegschaal kan uiterst nauwkeurig wegen en je kan hem zelf controleren en instellen met Kalibratiegewichten. Naast een weegschaal is het ook belangrijk om de ingrediënten altijd van dezelfde leverancier te gebruiken. Zo voorkom je dat je producten krijgt die net anders werken of een andere samenstelling hebben.

Leverancier

Over leveranciers gesproken: het is ten zeerste aan te raden om er eentje te zoeken die relatief voordelig kan leveren. Bakken kan namelijk een dure hobby zijn, zeker als je gaat proberen om enorme projecten te maken. Je inkopen doen bij een groothandel is daarom zeker een pré. Als je ook nog een bedrijfje begint in het bakken van taarten mag je de spullen ook nog aftrekken van de BTW.

Experimenteren

Bakken is net als koken. Als je niet durft te experimenteren zal je nooit een meesterbakker worden. Bedenk dus je eigen recepten en verander recepten naar wat jij denkt dat beter en lekkerder is. Zo leer je hoe verschillende producten samenwerken en welke smaken goed bij elkaar passen.